TeamCapri

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Remember! TeamCapri is a donation driven site. There are no ads here!

Author Topic: Weird pulsing idle  (Read 698 times)

Gaz

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 332
  • Do no harm, take no sh!t.
    • 92 XR2, 96 Outback, 77 KZ650
    • Saint Cloud Exhaust
Weird pulsing idle
« on: October 27, 2016, 11:45:10 AM »

Is this indicative of an iac failure? It raises up then lowers in all of the span of about 1 1/2 seconds. Like it would be bouncing off rev limiter, but in the lower RPMs.
Logged

Rocketman

  • Administrator
  • Old-Timer
  • *****
  • Posts: 4973
    • 91 BPT AWD Capri & 1991 XR2
    • http://www.werbatfik.com
Re: Weird pulsing idle
« Reply #1 on: October 27, 2016, 08:13:37 PM »

Check to make sure your dashpot is adjusted properly
Logged
1.8L Turbo All Wheel Drive Capri... the "GTXR2"


greywolf27030

  • Old-Timer
  • *****
  • Posts: 652
    • 88 Festiva, 67 Chevy C10, 91 Capri,
Re: Weird pulsing idle
« Reply #2 on: October 28, 2016, 10:21:17 AM »

Mine does something similar.  When started from hot, idle will drop to 450/500, then speed up to 1000.  Continuing this pulsing it will sometimes stall.  Strangely, when you drive it for a few minutes, it will idle properly.

Jack Byrd
Logged

Gaz

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 332
  • Do no harm, take no sh!t.
    • 92 XR2, 96 Outback, 77 KZ650
    • Saint Cloud Exhaust
Re: Weird pulsing idle
« Reply #3 on: October 29, 2016, 02:38:13 PM »

Mine does something similar.  When started from hot, idle will drop to 450/500, then speed up to 1000.  Continuing this pulsing it will sometimes stall.  Strangely, when you drive it for a few minutes, it will idle properly.

Jack Byrd

Exact same symptoms.
Logged

Gaz

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 332
  • Do no harm, take no sh!t.
    • 92 XR2, 96 Outback, 77 KZ650
    • Saint Cloud Exhaust
Re: Weird pulsing idle
« Reply #4 on: October 29, 2016, 02:38:51 PM »

Check to make sure your dashpot is adjusted properly

What is that?
Logged

Rocketman

  • Administrator
  • Old-Timer
  • *****
  • Posts: 4973
    • 91 BPT AWD Capri & 1991 XR2
    • http://www.werbatfik.com
Re: Weird pulsing idle
« Reply #5 on: November 02, 2016, 10:32:31 PM »

Check to make sure your dashpot is adjusted properly

What is that?

The bulb on the throttle body that prevents the blade from slamming shut in the TB bore and sticking closed. It's on the left side, and has a white plastic plunger that contacts the throttle linkage. Adjusted with a jam nut/threading. Back it off a bit and see if it helps the situation.

I had an issue on one of my engines where the dashpot would pop the throttle open, it would rev up and build vacuum, suck the plate closed, idle down, less vac, pop open, cycle repeated.
Logged
1.8L Turbo All Wheel Drive Capri... the "GTXR2"


Gaz

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 332
  • Do no harm, take no sh!t.
    • 92 XR2, 96 Outback, 77 KZ650
    • Saint Cloud Exhaust
Re: Weird pulsing idle
« Reply #6 on: January 17, 2017, 11:43:42 AM »

Why would this just happen out of the blue, though?
Logged

blackhandbeagles

  • Newbie
  • *
  • Posts: 44
    • 91 xr2
Re: Weird pulsing idle
« Reply #7 on: January 18, 2017, 09:29:35 AM »

See my thread. Try disconnecting the TPS and see if the pulsing idle goes away.

Just remember, the car won't start with the TPS disconnected but will run if you disconnect it after started.
Logged

JJ

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 461
Re: Weird pulsing idle
« Reply #8 on: August 27, 2017, 03:31:35 PM »

noooo it should start with tps disconnected. i ran mine that way for 15 months before solving the issue it had when connected....
Logged